San i java

Često se pitam: Da li je ovo što doživljavam i, čini mi se, vidim san ili java? Gdje sam ja to i s obzirom na moje iscrpljeno fizičko, pa i psihičko stanje, a ljekova nema na tržištu ili su veoma skupi s obzirom na moje materijalne mogućnosti i socijalističko iskustvo?

Sve ovo, pa i mnogo što šta drugo, čini me uznemirenim, nezadovoljnim i dovodi u poziciju da razmišljam o nekim stvarima koje brkam, odnosno miješam pa ne znam što je od toga san ili java, istina ilil obmana.

Mučnina me neka spopada, pa zažalim što se nijesam rodio 30 ili 40 godina kasnije. Ali, opet zaključujem da, bih u tom slučaju bio uskraćen u svom obrazovanju za jednu veliku filozofiju, dijalektičku logiku, etiku i estetiku i posebno marksističku socijalističku pedagogiju koja se zasniva na stvaralačkom odnosu prema prethodnim tekovinama ove nauke. Bio bih uskraćen da shvatim besmisao, Nove razvojne filozovije na čijim profanim osnovama je izvedena tzv,"Antibirokratska revolucija".

Danas „zebem od mnogo mišljenja“ kako reče jedan moj rođak, a pola Crne Gore hoće da ga detronizuje. Saznajem, a nijesam siguran da je neko u Crnoj Gori zauzimao o tome stav, pa ni organizacija antifašista da je usvajanja (namjerno pišem početnim malim slovom) rezolucija, čini mi se 25.septembra 2019.god u nekom, nije važno kojem, organu EU o izjednačavanju fašizma i komunizma. Na međunarodnom planu ovo ne smije proći, pa i pod uslovom da je iskreno kajanje u ime njemačkog naroda Angele Merkel u Aušvicu, kao nekoga ko se formirao u Istočnoj Njemačkoj.

U UN je 3.decembra 2019. usvojena rezolucija, tijesnom većinom, o potrebi povlačenja Izraela sa Golanske visoravni sa palestinskih teritorija poslije više od 6 decenija. Ovome su se suprostavile zapadne velesile načelu sa SAD. Pod njihovim uticajem ostale su neutralne sve države bivše Jugoslavije i nažalost (to je izgleda duboka politika) i Srbija (Što je ovdje san, a što java?). Pri takvom ponašanju u UN i stanju stvari, čemu traženje Srbije od zemalja međunarodne zajednice da ne priznaju državu Kosovo?

Za razliku od Srbije, Crna Gora je dosljedna u podaništu velikim silama zapada. Priznala je državu Kosovo (mimo volje većine naroda), Ne reaguju na kršenje Ustava i zakona od strane predstavnika (a nikako od strane čitavih) naconalnih manjina.

Za razliku od Srbije, Crna Gora je dosljedna u podaništu velikim silama zapada. Priznala je državu Kosovo (mimo volje većine naroda), Ne reaguju na kršenje Ustava i zakona od strane predstavnika (a nikako od strane čitavih) naconalnih manjina.

Aktuelna vlast-dio iz DPS-ukida civilizacijsku odvojenost crkve i religije od države i obratno: države od crkve i religije. Njena partija hoće vaseljenski da arbitrira o crkvenim pitanjima. Oni su, mora se priznati, nastali iz jednog dijela Saveza komunista CG kako to reče moj mladi prijatelj Milan Knežević u Skupštini Crne Gore. To je velika istina. Ovom drugom dijelu, s ponosom, pripada i autor ovih redova.

Tu skoro, sredstva informisanja objaviše da se u Italiji,na širokom prostoru, formira neka fašistička organizacija. Nešto slično, ali i kao aluzija na nešto drugo- kao revolt, potvrđuju i moji prijatelji iz Italije, Hrvatske-Istra i drugih zemalja.

Karakteristično je da se u našim - više u elektronskim sredstvima informisanja pojavila svastika-kukasti krst (piše Hitlerov) ali pokazuje i jedna mala sitnica. Osnova krsta je simbol NATO-pakta, gdje su dodate crte koje ga čine strukturalno i likovno prepoznatljivim kao kukasti krst.

Pročitao sam u Danu od 7.12.2019.god kako prestavnici naše izvršne vlasti vide masovno iseljavanje kao „blagost“ odnosno dobro za Crnu Goru. Nije blagost kada, Crnu Goru mladi, najčešće stručni ljudi zbog toga što usvojoj državi nemaju posla ili su radili za minimalnu materijalnu nadoknadu. Ovdje se radi otužnoj javi i ružnom, tužnom i punom neizvjesnosti snu.

Volio bih da je ovo samo san, a nije nego java koja nas dovodi do toga da kao građani nemamo šta da tražimo u domaćem populizmu koje su elite zavodile u procesima antibirokratske (čitaj kontra) revolucije i omalovažavle (osim u trenucima izbora) podmićivanjem od strane vladajuće klike, koja, u stanju svoje materijalne obogaćenosti počinje da miluj osiromašene i ojažene tzv. humanitarnim dobročinstvima.

To će, izgleda, potrjati sve dotle dok mase ne izađu iz letargijskog sna u stanje ozbiljne jave.

Vladislav Vuković
kontakt

Ukoliko ste simpatizer ili želite da postanete član, javite se na sledeće kontakt podatke ili nas posjetite u našim prostorijama u centru grada. Očekujemo vas!

Vladislav Vuković +382 67 631293
Radislav Stanišić +382 69 674265
tel/fax: +382 20 220233
E-mail: jkpcrnegore@gmail.com
Adresa: Trg Božane Vučinić br. 17, Podgorica, Crna Gora