Dogradnja spomenika partizanu borcu na Gorici

Mnogo, pa da je i od istaknutih boraca, a ne od nekih koji sebe samo tako nazivaju i još naglašavaju da su antifašisti. Neka su antifašisti. Kada neko u Crnoj Gori kaže da je država najveća vrijednost i sreća, a građanska obaveza da joj se bespogovorno podčinjava, onda je to fašizam (tako je govorio i Musolini). Razvoj društva je ideal u kojem se stvaraju uslovi za odumiranje države kao instrumenta prisile.

Kada neki ,,borci“-antifašisti predlažu da se spomenik partizanu-borcu pretvori u kompleks ukupnom slobodarstvu Crne Gore, onda to nije nikakav antifašizam, ali asocira na nešto vrlo loše, stavljanje u drugi plan onoga što se nalazi u toj kripti. Tamo su sahranjeni komunisti-narodni heroji. Oni su bili borci, heroji i iznad svega komunisti i to oni pravi, nesalomljivi, žrtvom ovjenčani. Njihovu veličinu nemoguće je ničim, osim društvenog nemara ili brige, umanjiti niti uveličati. Kažemo osim društvenog nemara, jer on dosta degradira ovaj i druge spomenike. Zbog njega je kripta za javnost zatvorena - osim formalno nekoliko sati u dane svetkovina, neosvijetljena i, u cjelini, nedostupna za javnost kao svaki grobni prostor gde su sahranjeni junaci i obični ljudi. Ovome nisu krivi samo sadašnji borci, nego i istaknuti drugovi ovih heroja, koji ni koncepcijski nijesu vodili brigu da sahranjeni heroji dovoljno budu na stalnom vidiku naroda. Nove generacije, ako se ne stide komunizma, treba sve da učine da umjesto ideje prenamjene spomenik bude simbol partizanske borbe u kojoj su heroji - komunisti (svi u kripti bili su to) prednjačili ne žaleći svoj život. Niko ne smije da nas prisiljava da mijenjamo nešto što postoji, pridodajemo postojećim simbolima neke stare ili nove jer bi to govorilo o našoj nepostojanosti, prevrtljivosti u neistrajavanju u onome što nas simbolizuje i stameno i bespogovorno predstavlja.

Ne zaslužuju poštovanja oni koji prenamjenjuju ono što već imamo, kao, eventualno, i oni kojima iz inostranstva odgovara takva naša retrogradna dograditeljska praksa.

Ovi sadašnjim ,,antifašističkim“ predlozima nazire se i gdje su naši mentalitetski korijeni rušenja spomenika u prošlosti.

Centralni Komitet JKPCG
kontakt

Ukoliko ste simpatizer ili želite da postanete član, javite se na sledeće kontakt podatke ili nas posjetite u našim prostorijama u centru grada. Očekujemo vas!

Vladislav Vuković +382 67 631293
Radislav Stanišić +382 69 674265
tel/fax: +382 20 220233
E-mail: jkpcrnegore@gmail.com
Adresa: Trg Božane Vučinić br. 17, Podgorica, Crna Gora