ГОВОР НА ГОРИЦИ 13. ЈУЛА 2018.

На историјском дану 13 јула , дошли смо на овом свјетом мјесту , на Горици код споменика Партизану борцу , да одамо признање, почаст, поштовање и поклонимо се сјенима свима који су дали крв, живот и младост за слободу.

То нијесу били обични борци, већ су били неустрашиви пролетери , борци противу окупатора, фашизма, борци за слободу, правду, и живот достојан човјеку.

Априла 1941.године када су италијанске бригаде ушле и окупирале јужну Црну Гору а Њемачке сјеверну, закључно са Колашином , наступили су тешки тренуци за слободарски народ Црне Горе. Фашистичка неман надвила се над Црном Горим, Југославијом и Европом.

Народу Црне Горе није преостајало ништа друго већ да слободу, правду и своју част бране пушком. Једина организована снага која је уживала повјерење највећег дијела становништва Црне Горе била је КПЈ – која је у својим редовима имала часне борце и легендарне вође – хероје, интернационалце.

Да се подсјетимо: 12. јула 41 Италија је прогласила државу Црну Гору у састав италијанске империје на челу са велеиздајником Секулом Дрљевићем. У саставу те Црне Горе није било Улциња, Малесије, Гусиња, Плава и Рожаја. Слиједи достојанствен и частан одговор КП и народа.

Сутра дан, чуо се глас КП „Смрт фашизму – слобода народу“ и на цијелој територији Црне Горе плануо је устанак. Кренула је Црна Гора међу првима у Европи у борбу противу фашистичке авети.

У Народно-ослободилачкој борби 1941 – 1945 године Црна Гора је дала велики допринос у ослобођењу и Црне Горе и Југославије. Њене јединице водиле су велике борбе широм Југославије : Пљевља , Сутјеска, Неретва, Београдска операција, Сремски фронт, кроз Босну, Хрватску и Словенију, све до коначног ослобођења Југославије.

Јединице из Црне Горе свуда су оставиле траг херојског борбеног морала. Ево једног примјера из тих борби: 2 чета, 3 батаљона , 4 –те Црногорске бригаде шаље телеграм Врховној команди „ Док год чујете пушке на Љубин – гробу , знајте Њемци неће проћи“

Мoрам нагласити да је велики број другарица био у партизанским јединицама. Оне су уносиле храброст и топлину међу партизанима, притицале у помоћ рањеницима, али и бодриле са пушком раме уз раме са својим друговима у борбрним окршајима. Вјечно им хвала.

Четворогодишња борба била је дуга и тешка али Црногорски народ подхрањен слободарском традицијом, исказаним патриотизмом, јунаштвом и жртвама обезбиједио је часно мјесто међу народима Европе.

Све је ово плаћено жртвама. Црна Гора се налази у ред земаља које су дале највише жртава у односу на број становника. Црна Гора је дала више од 300 народних хероја а 97 почива у овој скрипти. Са пушком у руци живот је положило 14 000 бораца , укупан број страдалих је 18. 573 а броју рањених нема краја

Немјерљив је допринос и заслуга КПЈ у Ослободилачком рату и револуцији. Њој припадају и заслуге за послије ратну изградњу земље . Њени следбеници настављају заједно са Организацијом бораца 41-45 да његују позитивне тековине револуције.

Свих нас је света дужност и обавеза да обељежавамо значајне датуме , чувамо слободу и тековине ослободилачких ратова. Обилазимо споменике, полажемо вијенце и отргнемо од заборава , не само док ми трајемо већ остављамо у завјет младом нараштају да све ове тековине чувају од заборава.

Смрт фашизму – слобода народу

Радивоје Здравковић
kontakt

Ukoliko ste simpatizer ili želite da postanete član, javite se na sledeće kontakt podatke ili nas posjetite u našim prostorijama u centru grada. Očekujemo vas!

Vladislav Vuković +382 67 631293
Radislav Stanišić +382 69 674265
tel/fax: +382 20 220233
E-mail: jkpcrnegore@gmail.com
Adresa: Trg Božane Vučinić br. 17, Podgorica, Crna Gora